Onze projecten

Het Vita Mariae project

Na de succesvolle afwikkeling van het orgelproject heeft het parochiebestuur in de herfst van 2011 aan het bestuur van onze stichting gevraagd om het Vita Mariae project te financieren. Bij de bouw van de kerk is in de Mariakapel rekening gehouden met de realisatie van 8 schilderijen met taferelen uit het leven van Maria: er zijn 8 ondiepe nissen van 100 bij 150 cm in de muren, gemarkeerd door een horizontale rij geglazuurde bakstenen aan de onderzijden van de nissen.

Bouwpastoor Meijsing ( pastoor van 1923 – 1959) heeft driemaal geprobeerd om een geschikte kunstenaar te vinden om de nissen van passende schilderingen te voorzien. Telkenmale keurde hij de proefschilderingen af. Bij de viering van het tachtig jarig bestaan van het kerkgebouw op april 2012 kon de voorzitter van onze stichting het eerste schilderij aan het parochiekernbestuur overdragen. Dat is een afbeelding van de Annunciatie, het bezoek van de Aartsengel Gabriël aan Maria.

Toen voor de vierde keer een poging werd ondernomen om het enige grote onvoltooide project af te maken, koos het parochiebestuur er voor om de “regie”en de “productie” te scheiden. De regie kwam in handen van de Mariakapelcommissie en de financiering werd door de Stichting Vrienden van de Driesprong ter hand genomen.

De Mariakapel commissie heeft in 2011 vier bekende schilderessen benaderd met het verzoek om mee te dingen voor de opdracht. Twee haakten om persoonlijke redenen af en twee schilderessen hebben proefschilderingen gemaakt conform afspraken met de Mariakapel commissie. In een geheime en schriftelijke stemming hebben 9 personen (3 bestuursleden van de parochiekern, 3 leden van de Mariakapel commissie en 3 leden van ons bestuur) gekozen voor Judith Lansink uit Amsterdam (www.judithlansink.nl). Zij heeft de opdracht aanvaard en sindsdien zijn alle 8 schilderijen opgeleverd:

De Annunciatie in april 2012.

Geschenk van de Stichting Zabawas.

De Visitatie (bezoek van Maria aan Elisabeth) in december 2012.

De geboorte van Jezus, Kerstmis 2013

Jezus op 12 jarige leeftijd in de tempel, december 2015

De bruiloft van Kana, in december 2014.

De Stabat Mater Dolorosa (Maria en Johannes bij het kruis) in maart 2013

De Piëta, Palmzondag 2014.

Maria te midden van de apostelen met Pinksteren. Mei 2016

De Mariakapel bij de inwijding van de schilderijen in november 2016

De keuze van scènes uit het leven van Maria die zijn afgebeeld in de Mariakapel zijn gemaakt door de Mariakapel commissie in nauw overleg met pastoor Hagen. De concrete invulling en vormgeving werd steeds van tevoren door pastoor Hagen en de Mariakapel commissie besproken met Judith Lansink.

Het orgelproject van de Stichting Vrienden van de Driesprong

Op 14 november 1996 schoven Rien Dobbelaar en Yvonne Bron-van den Berg, respectievelijk vice-voorzitter en secretaris van het parochiebestuur van de Goede Herder in Wassenaar, aan tafel bij notaris den Hartog om de oprichtingsakte van de Stichting Vrienden van de Driesprong te tekenen. In de voorafgaande tijd was bij het parochiebestuur de wens gegroeid om een aparte organisatie in het leven te roepen, die zich uitsluitend zou bezig houden met het streven om het kerkgebouw en het kerkebos te behouden voor de toekomst.

In de statuten is bepaald dat de Stichting het parochiebestuur adviseert over dat behoud en tevens fondsen genereert die het behoud ondersteunen. Daarbij werd gehoopt dat ook niet- parochianen als bewoner van Wassenaar-Zuid, het markante en mooie kerkgebouw en toren zó waardevol zouden achten, dat ze bereid zouden zijn om ook financieel bij te dragen. Later is gebleken dat zulks een vrome wens zou blijven.

Een geschikt project voor de fondsenwerving , dat past bij de doelstelling van de Stichting: het behoud van het kerkgebouw op langere termijn, diende zich al spoedig aan. Op instigatie van Rien Calis, onze organist, heeft het parochiebestuur in 1998 de Stichting gevraagd om gelden bijeen te brengen om de derde fase van de bouw van het orgel te kunnen realiseren. In 1967 schonk één parochiaan een beknopt orgel, gebouwd door de firma Vermeulen, onder advies van Albert de Klerk, dat in 1983 werd uitgebreid door de firma Flentrop met een tweede klavier. Een hoogwaardig en muzikaal volwaardig orgel, dat zou ontstaan na voltooiing van de derde fase, werd geacht te kunnen bijdragen aan de functionaliteit van het kerkgebouw en daarmee de kansen op behoud te versterken.

Datzelfde jaar (1998) is begonnen met het werven van Vrienden en Vriendinnen als contribuant voor het orgelproject. Eind 1998 hadden zich 106 donateurs aanmeld. Om een breed gedragen plan te kunnen ontwikkelen voor de derde fase werd door de Stichting in 1999 een orgelcommissie in het leven geroepen, waarin Ton van Eck, adviseur van de Katholieke Klokken-en Orgelraad, Rien Calis, Léon Berben, Daphne Schmelzer-van Niewenhuyzen , Matt van Dael en Wim Tordoir plaats namen.

Een plan voor de derde fase werd opgesteld en ingediend bij het parochiebestuur met het advies om drie met name genoemde orgelbouwers om offertes te vragen. Na ontvangst in de loop van 2001 van de offertes voor verbouwing- met- uitbreiding en voor nieuwbouw- met- inruil , was duidelijk dat de oorspronkelijk geraamde kosten veel te laag waren ingeschat en dat de realisatie van het kennelijk te ambitieuze plan niet mogelijk was. Toen ook bleek dat er geen bestaande orgels, vrijgekomen na sluiting van kerken, geschikt waren voor ons kerkgebouw, is besloten om de plannen bij te stellen en twee orgelbouwers om nieuwe offertes te vragen. De belangrijkste eisen waren: een andere vorm van de kas, waardoor het prachtige gebrandschilderde glas-in-lood rozet vervaardigd door Joep Nicolas zou vrijkomen en -heel belangrijk- een verbeterde klank. Aan één van de ontwerpen, in mei 2005 ingediend door Elbertse Orgelmakers B.V. uit Soest, werd de voorkeur gegeven. Vooral omdat het lijnenspel van de kas en het pijpwerk zo fraai harmonieert met het interieur van de kerk en omdat een betere klank in het vooruitzicht werd gesteld.

Hoewel dit ontwerp financieel haalbar leek, zou het toch nog te lang gaan duren voordat de Stichting het volledige bedrag bij elkaar zou hebben gespaard. Daarom werd in een aantal besprekingen met het parochiebestuur naar een oplossing gezocht. Uiteindelijk besloot het parochiebestuur later in 2005 om 30% van het benodigde bedrag voor zijn rekening te nemen op voorwaarde dat de transformatie van de Paulusschool gunstig zou verlopen.

Op 20 juni 2007 was het dan zover: de transformatie van de Paulusschool tot Pius X hof had de parochie geen windeieren gelegd en het definitieve plan voor de financiering van de derde fase (met de 70%-30% verdeling) werd unaniem door het parochiebestuur goedgekeurd. In november werd de bisschoppelijke machtiging afgegeven en werd het contract tussen het parochiebestuur en Elbertse getekend, waarmee we achter in de rij wachtenden mochten aansluiten.

In januari 2010 werd het oude orgel gedemonteerd en naar de werkplaats in Soest vervoerd. Zo veel mogelijk onderdelen zijn hergebruikt bij de constructie van het nieuwe orgel. Een delegatie van bestuursleden van de parochie en de Stichting hebben in 2010 tweemaal een bezoek aan de werkplaats gemaakt om de vorderingen van de bouw te kunnen volgen. Op maandag 29 november 2010 arriveerde de vrachtwagen uit Soest met de meeste onderdelen van het nieuwe orgel en kon in de kerk met de opbouw worden begonnen.

De zorg die er aanvankelijk bestond over het voortbestaan van het kerkgebouw op langere termijn, is later met het verkrijgen van de status van Rijksmonument in 2002 weggenomen. Hoewel een nieuw orgel uiteraard geen Rijksmonument kan zijn, is het zó mooi van aanzicht en klank dat het wonderwel past in ons monumentale kerkgebouw.

CHAPEAU ! CHAPEAU! CHAPEAU ! voor allen die het orgelproject in al die jaren met belangstelling hebben gevolgd en het financieel mogelijk hebben gemaakt.

Wim Tordoir, voorzitter Stichting Vrienden van de Driespong